Af: Mille Raaby Jensen

Forfatter Leonora Christina Skov elsker musik, og musiker Kristina Holgersen elsker bøger. De to optræder sammen i en specialforestilling på SPOT, og vi har snakket med forfatteren og sangskriveren om, hvordan de finder inspiration i “hinandens” kunstarter.

– Jeg har i mange år tænkt, at det var underligt, at der ikke var mere overlap på tværs af kunstarterne. Men så så jeg, at du lavede noget med Helle Helles tekster, og så blev jeg bare glad, og synes det var skønt, at der var en anden, som gik ud over sit eget område”. Sådan siger forfatteren Leonora Christina Skov, da hun og Kristina Holgersen bliver spurgt om, hvilke forventninger, de har til deres fælles optræden lørdag under SPOT.

Kristina Holgersen replicerer:  – Jamen, sådan jeg har det også. Der er så meget inspiration i litteraturen, som man kan hente som musikperson. Man får så mange gaver forærende. Faktisk læser jeg litteratur, inden jeg skal til at skrive tekster. og derfor er det også dejligt at møde og samarbejde med et andet menneske, der også krydser genrer.

SPOT har sat de to travle og aktuelle kvinder stævne i Den Sorte Diamant i København til en kort samtale om deres fælles-projekt på SPOT. Leonora Christina Skov har senest udgivet romanen “Den Der Lever Stille” i 2018, som hun i januar fik tildelt De Gyldne Laurbær for – og har på grund af succesen med samme roman hamrende travlt med foredragsvirksomhed. Og Kristina Holgersen har udgivet sit fjerde soloalbum, “Ny start” så sent som i marts – med flotte anmelderroser til følge. Et album, der følges op af koncerter senere på året.  

Begge udgivelser har den personlige fortælling i centrum, og de to mener, at netop dette er væsentligt. Hvor målet er at skabe et rum for læseren eller lytteren – krydret med det alment menneskelige i de individuelle fortællinger:

– Man kan udlægge det som almene historier, som folk kan spejle sig i – uanset hvor personligt det er for mig. Man håber at ramme noget alment menneskeligt, og skabe et rum som folk kan føle sig trygge i, fortæller Kristina Holgersen, og lægger også vægt på vigtigheden af, at det er historier, som kvinder kan se sig selv i. Noget Leonora nikker genkendende til: “Jeg kan især se det i litteraturen, at der mangler noget for kvinder at kunne identificere sig med.

Den enes arbejde er den andens inspirationskilde

Selvom man sidder og skriver på en bog og lytter til musik – eller omvendt – handler det i bund og grund om at kunne skabe et fristed for tankerne. Leonora Christina Skov og Kristina Holgersen bruger henholdsvis musik og litteratur til at lade tankerne få frit spil i en arbejdsproces, så kunstarterne også krydser hinandens veje inden en udgivelse.

– Jeg bruger musikken til at understøtte den stemning, som jeg sidder og skriver på. Min kunstart er så tavs, og derfor er det også så utrolig dejligt, at havde noget der fylder rummet, når man sidder med egne tanker, fortæller Leonora, og følges op af Kristina:

– Det at man er alene med sine ting, og at der er så stille omkring en, kan godt give lidt paranoia inden en udgivelse. Derfor synes jeg, det er fedt, at sidde med litteratur, som er noget, andre har skabt – det gør, at man ikke føler sig så alene i sit kunstnerrum.

Provinslivet som fællesnævner

Begge kvinders nyeste udgivelser har en meget personlig kerne og oprindelse. Leonora Christina Skovs bog er skabt over en barndom og ungdom, hvor hun ikke følte sig hjemme og tilpas i livet i Helsinge. Kristina Holgersens seneste album ‘Ny Start’ kredser om en sitrende udlængsel og et provinsliv i Ansager, der ikke helt føltes som “det rigtige”. Der er altså en fællesnævner i deres livshistorier, når gælder om at bryde ud af provinsens rammer.

–  Jeg stod sammen med drengene i mit band, fordi alle de andre piger gik til håndbold. Den der “anderledeshed” er en grundfølelse, som jeg kan genkende i din bog også, og det er jo grundfølelser, vi kan arbejde med, siger Kristina Holgersen, og følges op af Leonora Christina Skov:

–  Altså, jeg opfatter Kristina som meget mere kunstner end mig, men det er nok, fordi jeg har min provinsielle baggrund i Helsinge.

– Det er lidt sjovt, fordi vi jo begge kommer fra samfund i provinsen, hvor man føler sig anderledes, slutter Holgersen af.

Selvom provinslivet altså  ikke har været en fornøjelse i alle henseender, så fornægter gaverne fra den jyske muld sig ikke. Ifølge Holgersen er det nemlig opvæksten i provinsen, der senere har givet hende indsigt i, hvad “almindelige mennesker vil læse og lytte til, og hvad de interesserer sig for”. En vigtig ting at huske på, mener de begge. For det er sådan ens kunst får betydning for andre, hvad enten det er musik eller litteratur.

*Arrangementet med Leonora Christina Skov og Kristina Holgersen bliver afholdt lørdag 4. maj i Musikhusets Lille Sal.
**Kristina Holgersen spiller også en intim koncert på Kvindemuseet 4. maj kl. 13. Der er adgang både med og uden SPOT-armbånd – entré uden armbånd koster 65 kr.

Spoken Word Festival og Kvindemuseet i Aarhus  er samarbejdspartnere omkring arrangementet med Leonora Christina Skov og Kristina Holgersen.

Spoken Word Festival
Den fynske Spoken Word Festival, der afholdes i august, skaber rammer for en hyldest til det talte ord i mangfoldighed: storytelling, rap, comedy, poetry, lyrik, musik og meget mere.

Kvindemuseet i Aarhus
Kvindemuseet i Aarhus sætter køn på dagsordenen, og indbyder til dialog og refleksion i et kulturhistorisk perspektiv.

[akauth]

Aarhus Volume ● Stechers ● Safeticket ● VoxHall ● Radar ● Atlas  ● Train  ● Fairbar ● Clemens Gastro & Bar ● Tape  ● Studenterhuset Aalborg ● RMC – Rhythmic Music Conservatory ● Studenterrådet ved Aarhus Universitet ● P6 Beat ● Aamer Khan ● KarriereKanonen ● DUP – Danske Uafhængige Pladeselskaber ● Dotnamics ● DJM – Det Jyske Musikkonservatorium ● Sønderborghus ● ORA & Uhørt ● Nygadehuset ● Tobakken ● Femmøller Efterskole ● Idrætshøjskolen Aarhus ● Rudehøj Efterskole ● Testrup Højskole ● Brandbjerg Højskole  ● Factory 92 ● DeConcert ● Aarhus Record Fair ● Aarhus Calling ● det turkise telt  ● Días Nórdicos ● HeadQuarters ● Aarhus Echo ● Aarhus Sinfonietta ● Aarhus Jazz Orchestra ● Spoken Word Festival ● Kvindemuseet i Aarhus ● SPOT on Greenland ● Feum ● Westside Music Sweden  ● SMAL ● Sydhavnen ● Across The Floor ● Aftryk Festival  ● Strøm ● Copenhagen Music ● Musikbunkeren ● SPOT The Future ● Ja Ja Ja ● Mono goes Metal ● Silent Events ● Part Time Records ● Sherwood Records ● Tapetown Studio ● Go Green With Aarhus ● Clouds Hill ● HiFi Klubben ● Mads Nørgaard ● Trævarefabrikernes UDSALG ● VIU Eyewear ● Øst for Paradis ● iL Locale Smash! ● Bang! Pow! ● Wonderwhy x We Are Sururban ● Crunchy Frog ● Rock the Region ● Metal på Train ● Shordwood ● CPH Music ● RECession ●  Music City Network ● Pipeline ● Excite ● Kansas City/MudCity ● Limbo ● Luger ● Way Up North ● GRISK

SPOT Festival ● Vester Allé 15 ● 8000 Aarhus C ● Tlf: 8612 8444 ● info@spotfestival.dk