Kogekunst
Af Stig Nielsby
Duoen, bestående af de to aalborgensere Simon Mariegaard og Oskar Krusell Sørensen, udgav sidste sommer EP’en SEXEDE. Gaffa har døbt Kogekunst ”et alternativt-pop-arrangement.” Baggårdsinterviewet finder sted blandt katte, livlige mennesker og tomme ølflasker foran spillestedet TAPE på Mejlgade. Kogekunst sætter sig til rette på træbænken.
Har i spillet her før?
Tape er vores stamsted i Aarhus, kan man sige. Vi har spillet her fire gange, så længe det har eksisteret.
Er der jeres første gang på Spotfestival?
’’Vi har spillet som en del af en festival i Aalborg, der hedder ’’ Way up North,’’ de har en scene hernede hvert år. Der har vi spillet. Vi har også spillet på et århusiansk musikkollektiv.
Det er ikke nyt for os.’’
For førstegangs lyttere trænger et særligt spørgsmål sig på. Hvad fanden foregår der? Hvad er det, jeres musik skal kunne?
’’Hvad der foregår? At røre ved mennesker, få folk til at føle noget, om det så er glæde, afslappethed eller smerte. Bare det, at man kan mærke, at man får en oplevelse, når man går til en koncert og lytter til det. At det ligesom sætter et aftryk. Ikke bare går ind ad det ene øre og ud ad det andet.
Det er også derfor, at vores tilgang er væsentligt mere umiddelbar og skramlet end de fleste andres. For eksempel et nummer som KAN IKKE VENTE TIL I MORGEN kunne godt have lydt meget pænere og meget mere standardiseret. Men det er bare lidt… kedeligt.
Vi kan lide at skrive nogle gode sange, som fungerer godt som bare en sang, og så give den nogle sjove arrangementer og gode instrumentationer. Der kommer bare den der glæde og umiddelbarhed.’’
– ’’Hva’ så?’’ lyder det skråt bagfra. Drengene vender sig om.
– ’’Hej Ibber. Vi sidder lige og lave et bette interview, simpelthen.’’
– ’’Fedt! Jeg glæjer mig til at se jer drenge.’’ Lyder svaret med kompakt nordjysk dialekt
Et must see og lyt for alle fans af alternativ pop er musikvideoen til ’’Kan ikke vente til i morgen.’’ Videoen er lavet på helt klassisk, tålmodig modellervoks-maner.
I denne video har bandet et tredje medlem illustreret som en klaverspillende, sort tændstikmand. Tændstikmanden klarede cuttet.
Men hvad ville det kræve at blive det tredje medlem af kogekunst?
’’Det første tredje medlem vi havde var et bræt på den her størrelse (hænderne illustrerer en mellemstor fangst på 30-40 cm.) Og så forestil dig, hvis du havde nogle små stykker pinde, der så sad på tværs, og det passede så med, at når man lagde dem på et orgel, så var det et bestemt interval, som bare stod og spillede af sig selv.
Den gik vi og kaldte det tredje medlem i ret lang tid. Men den har vi ladet blive hjemme. Det er nogle år siden, den kom på banen. Men i hvert fald det at prøve at have en blæser-gruppe med, eller nogle strygere, kunne være grineren. Men jeg tror, det er svært at lukke flere ind i selve skrivematerialet og lave musikken. Det er lidt svært at svare på, det kræver at være vores bedste ven at blive det tredje medlem.’’
Hvilke kunstnere kan I anbefale?
’’Nogle, der hedder Fräzer, vi har desværre ikke fået dem hørt live, men har hørt fra mange, at de er rigtig gode. De er vidst en blanding af crowdrock, lidt jazzede elementer og lidt african-vibes måske også. Og så nogle af vores venner i noget, der hedder MARI. En duo med noget meget stille musik. Vi var lige henne og høre et par numre, men det er en lidt svær koncert på en festival, hvor folk bare flyder rundt. Så det lige at skulle indstille sig på at høre noget mild musik. Men de kan anbefales.”